Ana içeriğe atla

Maç Raporu | Galatasaray - Osmanlıspor



Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonunun ikinci haftasında TT Arena'da Galatasaray-Osmanlıspor ile karşı karşıya geldi. Maç Osmanlıspor'un 2-1'lik galibiyeti ile sonuçlandı. Şimdi gelin bu skora etki eden faktörlere ve iki takımın maç içinde ne yapmak istediklerine bir göz atalım.



Maça iki takımda buna yakın bir diziliş ile başladı.Hamza Hamzaoğlu Galatasaray'ı geniş alanda 4-4-2 ile başlattı. Osmanlıspor ise 4-1-4-1 / 4-5-1 geçişli bir sistem kullandı. Osmanlıspor TT Arena'ya beraberlik için geldiği ilk dakikadan belliydi. Maça Galatasaray'ın topa sahip olduğu fakat hiçbir üretkenliği yoktu. Osmanlıspor hücumdaki tek düşüncesi savunma arkasına koşularıydı. Osmanlıspor ilk golü çalıştığı aşikardır. Golde Galatasaray savunmasının hatası çok büyüktü. Golden sonra aynı golden önceki senaryo devam etti. Selçuk İnan attığı gol 2011-2012 sezonunda sık sık yaptığı ceza sahası koşularında biriyle güzel bir kafa golü attı. Devre bu şekilde tamamlandı.


İkinci yarı Galatasaray'ın baskıyı arttıracağı aşikardı. Lakin Muslera'nın hatasıyla ikinci golü yedi. Golden sonra Hamza Hamzaoğlu Burak'ı oyundan aldı yerine Yasin'i oyuna sürdü ancak bu kesinlikle yanlış bir hamleydi. Hamzaoğlu maç sonunda Burak'ın savunma yapmadığını söyledi fakat zaten hücuma çıkmayı düşünmeyen Osmanlıspor vardı. Bu bağlamda takım gerideyken takımın en büyük gol silahını oyundan almak tamamen yanlıştı. Yasin'in oyuna girmesiyle top kenarlara indi. Hamza Hamzaoğlu'nun takımı geniş alanda oynatacaksa Yasin olmadan imkansız. Bunu sonuç bölümünde dahada detaylı olarak anlatacağım. Tekrar maça dönecek olursak o dakikaya kadar sahanın Galatasaray'ın en iyi 3 oyuncusundan biri olan José'yi oyundan aldı. Hamzaoğlu dün yaptığı değişikliklerun hepsi hatalıydı. Galatasaray eline geçen tüm fırsatları bir bir harcadı. Maç bu şekilde tamamlandı.



SONUÇ
Hamzaoğlu Galatasaray'ı geniş alanda 4-2-3-1/4-4-2 geçişli bir sistemde kullanmaya çalışıyor ama oyuncular Podolski ve Selçuk dışında hazır oyuncusu yok. Burak 45 dakikalık kondisyona sahip, Sneijder güçsüz, Muslera hazır değil, Melo bunlardan da kötü. Dünkü Hamzaoğlu'nun 4-4-2'si Prandelli'nin Arsenal karşısındaki 3-5-2'si kadar kötü bir tercihdi. Hamza Hamzaoğlu eğer takımını geniş alanda 4-2-3-1/4-4-2 geçişli kullanmak istiyorsa önce oyuncular güçlenmeli ve hazır hale gelmeli. Melo'nun yaşı itibariyle ileri çıkamayaşı sebebiyle orta sahaya, Yasin'in kapasitesi belli olduğundan sağ kenara, tandemdeki uyumsuzluğu çözmek ve savunma hatalarını minimuma indirgemek için stopere ve Sabri'nin yetersiz oluşu, yaşından ötürü ileriye gidişleri sonrası geriye dönememesi sebebiyle sağ bek transferleri gerekmekte. Toplamda en iyi ihtimalle 4 transferi son 5 günde yapılamayacağına göre Hamza Hamzaoğlu Galatasaray'ı dar alanda 4-3-1-2 veyahut 4-3-2-1 şeklinde oynatırsa daha başarılı olacağını düşünmekteyim*. Bu sistemlere stoper ve sağ bek takviyesi ile yeterli seviyeye gelecektir. Galatsaray lig maçlarında kendi evinde oyuncular hazır hale gelince geniş alanda oynayabilir fakat Şampiyonlar Ligi'nde ve ligdeki deplasmandaki maçlarda dar alanda oynaması gerektiğini düşünüyorum.Bu maçta Hamza Hamzaoğlu kesinlikle yanlış oyun sistemde başladı ve yanlış değişikliklerle devam etti. Bu maç Hamza Hamzaoğlu'nun hanesine yazacaktır. Yanlış tercihleri ve inadından vazgeçmesi gerek. Takıma stoper ve sağ bek takviyesi elzem. Hamza Hamzaoğlu bu şekilde devam ederse sezon sonunu göremeyebilir. Osmanlıspor ise TT Arena'ya 1 puan için gelmişti ancak Galatasaray'ın savunma zaafları ve kaleci Ahmet Şahin'in harika oyunuyla TT Arena'dan başı dik bir şekilde ayrıldı.


------------------------
*Bu sadece bir öneri, bu yazıda bir eleştiri yazısı ukalalık olarak algılanmaz umarım. Ben Hamza Hamzaoğlu'ndan daha fazla futbolu bilemem.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanatı | Catenaccio

Defansif futbol bir resim olsaydı Mona Lisa'sı "Catenaccio" olurdu. "Catenaccio" İtalyanca'da asma kilit anlamına gelmektedir. Doğuşu ve Mucidi Katenaçyo'nun doğuşu adını aldığı coğrafyada doğmadı. Katenaçyo İsviçre'de Karl Rappan tarafından bulunur. Rappan, Servette ve İsviçre Milli Takımını çalıştırmaktadır. Ancak Rappan'ın bir sorunu vardır. Takımlarının gol yemesinden şikâyetçidir ve 3-2-5 sistemine karşı olan Rappan, bu sisteme antitodunu bulmaya kararlıdır. Rappan, forvetten birer oyuncu eksilterek 1-3-3-3 sistemini ortaya çıkarttı. Lâkin bu sistemin felsefe olarak görülüp dünyayı fethetmesi biraz zaman alacaktı. Viani'nin Katenaçyosu Katenaçyonun bir felsefe halini alması adının verildiği topraklara gelmesi ile olur. Katenaçyoyu bir felsefe halini almasını sağlayan isim ise Gipo Viani'dir. Viani, Salernitana ile Serie B'de katenaçyo ile şampiyon oluyordu. Viani, takımını oldukça geriye çekiyor topu raki

Hız Tutkunları | F1 Şampiyonları

‘’İkinci bitiren birinci kaybedendir.’’   -Ayrton Senna Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein der ki: ’’ Aptallara göre insanlar; ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere 8’den fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece 2’ye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.’’  Formula 1 pilotları da ikiye ayrılır: Şampiyon olanlar ve olamayanlar. Formula 1 Dünya Şampiyonası ilk düzenlendiği 1950’den bu yana birçok pilot gördü. Fangio,Schumacher ,Senna,Prost,Brabham,Hill,Lauda,Icxy,Hunt,Hakkinnen ve birçokları ancak bunlar içinde en dikkat çekenleri kesinlikle şampiyon olanlarıdır. İşte bu şampiyonları Formula 1’in ilk düzenlediği seneden itibaren derlemeye çalıştım.

Maç Raporu | Astana - Galatasaray

Şampiyonlar Liginde 2. hafta dün start aldı. Temsilcimiz Galatasaray Kazakistan deplasmanında Astana ile 2-2 berabere kaldı. Galatasaray'ın sıkıntılı günlerin geçericeğini çok önceden yazmıştık. Transfer döneminin de ki fiyaskonun ardından sezonun aynı şekilde geçeceği aşikardı. Hamza Hamzaoğlu ve Galatasaray geçen senede kaldı. Galatasaray, geçen senede pek bir farkı yok. Tek fark, artık Muslera ütopik kurtarışlar yapıp takımı ipten alamıyor. Maça geçecek olursak ilk 45 dakika Galatasaray adına Sneijder'in şutları ve Bilal'in attığı golden başka futbol adına pek bir şey yoktu. Astana ise Galatasaray'a oranla daha derli toplu bir takım görüntüsü verdı. Özellikle Galatasaray'ın pres yaptığı dakikalarda pasla presi çok güzel kırdılar. Maksimovic, oyunu yönlendiren isimdi Astana adına. Genç oyuncu pas organizasyonlarında takımını harika yönetti. Astana adına eksi ise pasla kırdıkları presin ardından hücum bölgesinde kısır kalmalarıydı. İkinci yarıda ise bambaşka bir