Ana içeriğe atla

Maç Önü | Beşiktaş - Galatasaray

Spor Toto Süper Ligi 15. haftasında Beşiktaş ve Galatasaray karşı karşıya gelecek. Derbiye Olimpiyat Stadı ev sahipliği yapacak. Derbi öncesi Beşiktaş, 32 puanla lider, Galatasaray ise 26 puanla 4. sırada. Beşiktaş, hafta içi öne geçtiği maçta Sporting Lizbon'a 3-1 yenildi ve UEFA Avrupa Ligi'nden elendi. Galatasaray ise Astana karşısında istediğini aldı ve UEFA Avrupa Ligi'ne kaldı. Galatasaray'da Mustafa Denizli'nin gelmesi ile bir değişim yaşanıyor ve bir çıkış aranıyor. Beşiktaş iyi bir hava vardı lâkin Avrupa kupalarından elenilmesi sonucu bu hava dağıldı ve bu havayı yeniden yakalamak ve liderliğini korumak istiyor.

BEŞİKTAŞ




Şenol Güneş'in Beşiktaş'ı sezon başından beri aynı düzen ve dar rotasyon ile oynadı. Perşembe günü ağır bir maçtan çıktı lâkin Şenol Güneş'in bu maçta aniden rotasyona gideceğini düşünmüyorum. Takım belirli bölümler de yorgunluk yaşayabilir. Şenol Güneş, derbide Galatasaray'a karşı orta alan üstünlüğünü elinde tutmak isteyecektir. Ayriyetten en ufak preste dahi orta alan ve defans bağlantısı kopan Galatasaray'a karşı şok presi kullanacaktır. Bu sebeple Sosa ve Oğuzhan'nın yanı sıra Olcay bu maçta çok önemli bir rol üstlenebilir. Quaresma ve Gökhan ile başlamak, Beşiktaş için pekte fayda
sağlandığı söylenemez. Beşiktaş için oyun içinde en büyük soru işareti kalesi. Tolga Zengin, hafta içi deyim yerindeyse takımını bir üst turdan etti. Tolga'nın çokta sağlıklı bir ruh yapısıyla maça çıkacağını düşünmüyorum. Galatasaray'da Selçuk, Podolski ve Sneijder gibi şutörler karşısında nasıl bir çözüm üreteceği ayrı bir soru.


Beşiktaş için puan durumuna bakıldığında galibiyetin çokta önem arz etmediğini düşünebiliriz. Lâkin hafta içi yaşanılan Sporting hezimeti sonucunda bu derbiyi sonuna kadar kazanmak isteyecektir. Liderliğini korumak ve birkaç yıldır süren Beşiktaş'ın derbi kazanamama hastalığına son vermek isteyecektir. Bu maçta Beşiktaş adına kilit isim Atiba. Atiba sürekli olarak 90 dakika oynuyor. Bu maçtada yorgun düşmemesi gerekmekte. Eğer Sneijder'i pasifize ederse Galatasaray'ın sınırlı olan hücum planlarına da balta vurmuş olacaktır.



GALATASARAY



Mustafa Denizli'nin gelişi ile takımda bir değişim yaşandığı aşikar. Mustafa Denizli'yi başta Semih'i ilk 11 kullanmasından dolayı eleştirmiştik ama onun kafasında başka bir plan varmış. O plan Chedjou'yu orta sahada Selçuk'un yanına monte etmekmiş. Mustafa Denizli, Chedjou'yu bu bölgede kullanmak için önce Semih'e özgüven ve oynama alışkanlığı kazandırmaya çalışması gerektiğini biliyordu. Chedjou'yu orta alanda kullandığı Astana maçında pek beğenilmese de yeterli seviyede oynadığını düşünüyorum. Chedjou ile Galatasaray orta sahasına sertlik geldi. Ayrıca Galatasaray bu sezon belki de ilk kez seken topları toplayabildi. Bunun başlıca sebebi Chedjou'ydu. Mustafa Denizli, onu derbide de orta sahada kullanacağını düşünüyorum.



 Chedjou'nun orta sahada kullanılması Beşiktaş orta sahasına karşı savunurkende de kafa tutabilir. Galatasaray'da en büyük sorun sol bekte kimin olacağı. Mustafa Denizli, Olcan'ı o bölgede pek beğenmiyor. Bu maç için sürpriz yapıp Tarık Çamdal'ı izleyebiliriz o bölgede. Galatasaray hücumda ise Sneijder'in ayağına bakıyor biraz da. Galatasaray'ın topu biran önce topu ona taşımask gerekiyor. Bunu Selçuk İnan yapmıyor pek. Ancak Chedjou Astana maçında bunu çok iyi bir şekilde yaptı. Aldığı topları hemen Sneijder ile buluşturmaya çalıştı. Bu Galatasaray adına en iyi tercih olabilir hücumda. Bir başka konu ise Beşiktaş'ın kolay gol yemesi. Mustafa Denizli, Sneijder, Podolski ve Selçuk'a bol şut atması yönünde talimat vereceği aşikar.



Galatasaray teknik direktör değişiminin ardından bir çıkış arıyor. Bu çıkışı yakalamak içinde belki de en iyi maç derbi. Ayrıca yarıştan kopmamak adına da bu maç hayati önem arz ediyor. Galatasaray adına bu maçta kilit isim Wesley Sneijder. Sneijder, Galatasaray'ın hücum planlarının temeli. Onun yapacakları Galatasaray'ı galibiyete götürecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanatı | Catenaccio

Defansif futbol bir resim olsaydı Mona Lisa'sı "Catenaccio" olurdu. "Catenaccio" İtalyanca'da asma kilit anlamına gelmektedir. Doğuşu ve Mucidi Katenaçyo'nun doğuşu adını aldığı coğrafyada doğmadı. Katenaçyo İsviçre'de Karl Rappan tarafından bulunur. Rappan, Servette ve İsviçre Milli Takımını çalıştırmaktadır. Ancak Rappan'ın bir sorunu vardır. Takımlarının gol yemesinden şikâyetçidir ve 3-2-5 sistemine karşı olan Rappan, bu sisteme antitodunu bulmaya kararlıdır. Rappan, forvetten birer oyuncu eksilterek 1-3-3-3 sistemini ortaya çıkarttı. Lâkin bu sistemin felsefe olarak görülüp dünyayı fethetmesi biraz zaman alacaktı. Viani'nin Katenaçyosu Katenaçyonun bir felsefe halini alması adının verildiği topraklara gelmesi ile olur. Katenaçyoyu bir felsefe halini almasını sağlayan isim ise Gipo Viani'dir. Viani, Salernitana ile Serie B'de katenaçyo ile şampiyon oluyordu. Viani, takımını oldukça geriye çekiyor topu raki

Hız Tutkunları | F1 Şampiyonları

‘’İkinci bitiren birinci kaybedendir.’’   -Ayrton Senna Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein der ki: ’’ Aptallara göre insanlar; ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere 8’den fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece 2’ye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.’’  Formula 1 pilotları da ikiye ayrılır: Şampiyon olanlar ve olamayanlar. Formula 1 Dünya Şampiyonası ilk düzenlendiği 1950’den bu yana birçok pilot gördü. Fangio,Schumacher ,Senna,Prost,Brabham,Hill,Lauda,Icxy,Hunt,Hakkinnen ve birçokları ancak bunlar içinde en dikkat çekenleri kesinlikle şampiyon olanlarıdır. İşte bu şampiyonları Formula 1’in ilk düzenlediği seneden itibaren derlemeye çalıştım.

Maç Raporu | Astana - Galatasaray

Şampiyonlar Liginde 2. hafta dün start aldı. Temsilcimiz Galatasaray Kazakistan deplasmanında Astana ile 2-2 berabere kaldı. Galatasaray'ın sıkıntılı günlerin geçericeğini çok önceden yazmıştık. Transfer döneminin de ki fiyaskonun ardından sezonun aynı şekilde geçeceği aşikardı. Hamza Hamzaoğlu ve Galatasaray geçen senede kaldı. Galatasaray, geçen senede pek bir farkı yok. Tek fark, artık Muslera ütopik kurtarışlar yapıp takımı ipten alamıyor. Maça geçecek olursak ilk 45 dakika Galatasaray adına Sneijder'in şutları ve Bilal'in attığı golden başka futbol adına pek bir şey yoktu. Astana ise Galatasaray'a oranla daha derli toplu bir takım görüntüsü verdı. Özellikle Galatasaray'ın pres yaptığı dakikalarda pasla presi çok güzel kırdılar. Maksimovic, oyunu yönlendiren isimdi Astana adına. Genç oyuncu pas organizasyonlarında takımını harika yönetti. Astana adına eksi ise pasla kırdıkları presin ardından hücum bölgesinde kısır kalmalarıydı. İkinci yarıda ise bambaşka bir