Ana içeriğe atla

Mourinho Chelsea'yi Nasıl Durdurdu?


İngiltere Premier Ligi 33. haftasında Manchester United ile Chelsea Old Trafford'da karşı karşıya geldi. Maçın 7. dakikasında tartışmalı bir pozisyonda Rashford'un golüyle Manchester United 1-0 öne geçti. İkinci yarının başında Ander Herrea'nın ayağından gelen golle Manchester United farkı ikiye çıkarttı. Chelsea golden sonra biraz hareketlense de farkı azaltamadı ve 3 puan Manchester United'ın oldu. Şimdi José Mourinho'nun bu sezon ligi kasıp kavuran Chelsea'yi nasıl durduğuna bakalım. 



Her iki takımda buna benzer bir düzenle sahaya çıktı. Maç öncesi Jose Mourinho'nun çıkardığı ilk 11'e Avrupa Ligi'ni daha önemli görüyor, bu sebeple rotasyon yapıyor galiba diye düşünmüştüm. Zira Ibrahimovic, Mkhitaryan ve Martial gibi isimleri yedek bırakmıştı ancak Mourinho ben dahil birçok kişiyi şaşırttı. Mourinho bu maça fazlaca önem vermiş ve çok iyi hazırlanmıştı.
Chelsea oyun yapısı ve kadrosu itibariyle bu sezon özelinde kenar forvetler özellikle Hazard hücumda çok büyük öneme sahip. Bu sezon Chelsea'nin kenar forvetleri (Willian, Hazard, Pedro) 40 gole doğrudan etki etmişti. Mourinho'nun planı bu kenar forvetleri pasifize ederek Chelsea'nin hücum gücünü aşağıya çekmekti. Bunu Herrera'yı ve Darmian'ı, Hazard ve Pedro'yu adam adama savundurarak başardı. Duran top savunmasında dahi alan savunması yapıldığı şu dönemde fazlaca ilginç bir karar bu ancak Mourinho adam adama savundurarak başarılı oldu. Hazard bu sezonki en etkisiz oyunuydu keza Chelsea'nin de en kötü oyunu dersek abartmayız herhalde.




Yukarıdaki görselde olduğu gibi savunmada her oyuncusunu bir rakiple eşleştirmişti Mourinho. Chelsea yine benzer oyunu oynamaya çalışıyordu ancak hücumda boşluk bulamadılar. Takımın çilingiri Eden Hazard ise en yoğun markaj altındaki isimdi. FA Cup'da oynanan maçta yine benzer bir sorun olmuştu Chelsea adına, o maçta Phil Jones-Hazard, Darmian-Willian eşleşmeleri vardı. Conte üretemekte zorlanan takımda Hazard'ı sağ kenara yollayarak çözüm üretti. Orada Jones, Hazard ile beraber kanat değiştirmedi ama bu maçta Herrera, Hazard'ı gölgesi gibi takip etti.



Conte üretkenliğin düştüğünü görüp kenardan Fabregas hamlesi ile geldi. Chelsea merkezde +1 fazlaydı artık ve Mourinho'nun hamlesine kadar Manchester United biraz bocaladı. Mourinho ise skoru bulmasının avantajıyla 6-7 dakika sonra buna Carrick hamlesi ile cevap verdi. 66. dakikadan sonra ise aşağıdaki görsel gibi yerleşmeye başladı iki takım. Mourinho yorulmaya başlayan ve sarı kartı olan Herrera yerine Carrick ile eleştirdi Hazard'ı.




SONUÇ
Chelsea bu sezon ligi süpürdü desek yeridir. 13 maçlık galibiyet serisi, en yakın rakibin 10 puan önünde girdiği haftalar oldu. Bunu sağlayan oyundaki Kante'den sonraki en büyük pay Chelsea'nin kenar forvetlerinde. Hücumda çok büyük bir öneme sahip olduklarını bir kez daha gördük. Mourinho adam adama savunma tercihini gelecek haftalarda da tercih eder mi bilinmez ama Chelsea'nin rakiplerine Maviler'i nasıl durdurulabileceğine dair bir ipucu verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanatı | Catenaccio

Defansif futbol bir resim olsaydı Mona Lisa'sı "Catenaccio" olurdu. "Catenaccio" İtalyanca'da asma kilit anlamına gelmektedir. Doğuşu ve Mucidi Katenaçyo'nun doğuşu adını aldığı coğrafyada doğmadı. Katenaçyo İsviçre'de Karl Rappan tarafından bulunur. Rappan, Servette ve İsviçre Milli Takımını çalıştırmaktadır. Ancak Rappan'ın bir sorunu vardır. Takımlarının gol yemesinden şikâyetçidir ve 3-2-5 sistemine karşı olan Rappan, bu sisteme antitodunu bulmaya kararlıdır. Rappan, forvetten birer oyuncu eksilterek 1-3-3-3 sistemini ortaya çıkarttı. Lâkin bu sistemin felsefe olarak görülüp dünyayı fethetmesi biraz zaman alacaktı. Viani'nin Katenaçyosu Katenaçyonun bir felsefe halini alması adının verildiği topraklara gelmesi ile olur. Katenaçyoyu bir felsefe halini almasını sağlayan isim ise Gipo Viani'dir. Viani, Salernitana ile Serie B'de katenaçyo ile şampiyon oluyordu. Viani, takımını oldukça geriye çekiyor topu raki

Hız Tutkunları | F1 Şampiyonları

‘’İkinci bitiren birinci kaybedendir.’’   -Ayrton Senna Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein der ki: ’’ Aptallara göre insanlar; ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere 8’den fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece 2’ye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.’’  Formula 1 pilotları da ikiye ayrılır: Şampiyon olanlar ve olamayanlar. Formula 1 Dünya Şampiyonası ilk düzenlendiği 1950’den bu yana birçok pilot gördü. Fangio,Schumacher ,Senna,Prost,Brabham,Hill,Lauda,Icxy,Hunt,Hakkinnen ve birçokları ancak bunlar içinde en dikkat çekenleri kesinlikle şampiyon olanlarıdır. İşte bu şampiyonları Formula 1’in ilk düzenlediği seneden itibaren derlemeye çalıştım.

Maç Raporu | Astana - Galatasaray

Şampiyonlar Liginde 2. hafta dün start aldı. Temsilcimiz Galatasaray Kazakistan deplasmanında Astana ile 2-2 berabere kaldı. Galatasaray'ın sıkıntılı günlerin geçericeğini çok önceden yazmıştık. Transfer döneminin de ki fiyaskonun ardından sezonun aynı şekilde geçeceği aşikardı. Hamza Hamzaoğlu ve Galatasaray geçen senede kaldı. Galatasaray, geçen senede pek bir farkı yok. Tek fark, artık Muslera ütopik kurtarışlar yapıp takımı ipten alamıyor. Maça geçecek olursak ilk 45 dakika Galatasaray adına Sneijder'in şutları ve Bilal'in attığı golden başka futbol adına pek bir şey yoktu. Astana ise Galatasaray'a oranla daha derli toplu bir takım görüntüsü verdı. Özellikle Galatasaray'ın pres yaptığı dakikalarda pasla presi çok güzel kırdılar. Maksimovic, oyunu yönlendiren isimdi Astana adına. Genç oyuncu pas organizasyonlarında takımını harika yönetti. Astana adına eksi ise pasla kırdıkları presin ardından hücum bölgesinde kısır kalmalarıydı. İkinci yarıda ise bambaşka bir