Ana içeriğe atla

Ankaragücü - Fenerbahçe: Fenerbahçe'nin Rakibi Karşılama ve Presteki Sorunları Neler?

 Fenerbahçe sezona en iyi başlayan takımların başında geliyor. 9 maçta 9 galibiyet ile giren Sarı Lacivertli ekip geçtiğimiz hafta Ankara deplasmanından da 3 puanı almayı bildi ancak 3 puanı alırken oyun olarak çok tatmin etmeyen İsmail Kartal'ın öğrencileri için aslında sorun neredeydi bunu irdelemek gerek. Fenerbahçe, şaşalı sezon başlangıcından sonra Ankara'daki rakibi orta blokta karşılama ve rakibe pres yapma konusunda bazı sorunlar gösterdi. 0-0 veya 1-0 fark etmeksizin genel olarak rakibi orta blokta karşılayan bir Fenerbahçe izledik. 


8. dakikada Ankaragücü geriden oyun kurarken Fenerbahçe'nin adam adama baskısını görüyoruz. Lakin burada İsmail, Efkan ile eşleşirken arkasında geniş bir alanı terk ediyor ve Mert Çetin'e herhangi bir baskı da gözükmüyor. Mert Çetin işaretli alana uzun atabileceği gibi topla da çıkabilir ayrıca tandemdeki arkadaşı Radakovic'i de rahatlıkla bulabilecek açıya ve zamana sahip. Bir opsiyon daha sol bek Mujakic gözükmekte. 


Pozisyonun devamında Mert, çeşitli opsiyonlarından Efkan'ı tercih ediyor. Efkan güzel bir vücut çalımıyla İsmail'den çok rahat sıyrılıp İsmail'in arkasında bıraktığı büyük alanla baş başa kalıyor. Burada Efkan iyi bir tercih yapıp pozisyon üretememiş olabilir ancak Fenerbahçe açısından kusurlu bir rakip karşılama anı olarak karşımızda.


Pozisyonun devamı.


Bu kez 16. dakikada yine Fenerbahçe açısından kusurlu bir karşılama planı görüyoruz. Rakibe bu kadar rahat top kullanma imkanı, zamanı ve açısı verildiği ortamda bu yerleşim ciddi sıkıntılara gebe. İsmail koruması gereken alanı 1v1 eşleştiği için Efkan'ın sahte koşusuna kanıp bırakıyor. Mert Çetin riske girip topu boş alana hareketlenen Morutan'a atamamış olsa da kusurlu bir yerleşim olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


Pozisyonun devamında Tolga topla buluşuyor. Szymanski baskı yapsa da baskı yaptığı bölgedeki oyuncu üstünlüğü Ankaragücü'nde çok rahat şekilde Szymanski presi kırılıp merkezde bomboş alandaki Morutan bulunabilir ama Ankaragücü bu alanı değerlendirmekte zorlanıyor.


Tolga pozisyonun devamında Efkan ile oynayıp boş bir koşu atıyor. Boş koşularla eşleşmeler de tamamen kaybolunca Fenerbahçe savunması korkunç bir hale bürünüyor. Tüm oyuncuların pozisyonları değişiyor ve hala alanlar var. Aslında bu adam adama eşleşen takımların pres yapmamasının getirdiği bir sorun. Boş koşular adam adama eşleşen rakiplerin kafasını karıştırıyor. Rakip oyuncu adamla mı eşleşiyim alanımı mı savunuyum derken yukarıdaki görüntüde olduğu gibi her şeyin birbirine girdiği tüm rollerin karıştığı anlar karşımıza çıkabiliyor.



20. dakikadaki pozisyonumuzda Ankaragücü yine oyun kurmak için hazırlanıyor. Mert Çetin için yine rahat şekilde top kullanabileceği açı, alan, zaman ve opsiyonlar var. Mert Çetin'den sonra topla buluşacak Tolga Ciğerci için de aynı durum geçerli. Fenerbahçe'nin rakibi karşılarken yaptığı hatalardan biri daha. Rakip karşılarken stoperlere baskı yapmaya bilirsiniz ancak orta sahalara da bu kadar çok opsiyon verirseniz belki bugün değil ama ileride başınız ağrıyabilir. 



2 dakika sonra 22. dakikada bir kez daha Ankaragücü rahat şekilde oyun kuruyor. Merkeze inen Morutan geniş bir hareket alanına sahip ama Mert Çetin riske girmeyip Djokanovic'i buluyor. Mert Çetin'in top kullanırken 3 opsiyonu var bir kez daha. Djokanovic'e basit oynayabilir. Merkezdeki bomboş Morutan'ı bulabir veyahut Morutan'ın boşalttığı alana hiçbir savunma olmayan Kitsou'yu bulabilir. 



Pozisyonun devamında Efkan bir kez daha derine gelirken İsmail yine 1v1 eşleşip peşinden gidiyor. Bir kez daha Morutan yine geniş bir alanda yalnız. Oosterwolde burada alanımı mı tutuyum yoksa Morutan'ı mı alıyım kararsızlığında. 


5 saniye sonra top Morutan'a geliyor Oosterwolde de peşinden gidince Fenerbahçe orta sahası ile savunması arasında büyük boşluklar ortaya çıkıyor. Ankaragücü bu alanlara Sowe'yi bir kez indirebildi ancak Aboubakar ve İcardi gibi santraforlar buraları işleyecektir.


Pozisyon devam ediyor ve bu kez de Ankaragücü merkeze sol kenarı Chepas'ı indiriyor. Chepas merkeze inerken rahat top kullanabileceği alanlar ve Osayi'ye de alanını boşalttırmış oluyor. Ankaragücü sol beki Mujakic o alanları kullanmak için hazır ve yeterince önde konumlanmış. 


32. dakikada Sowe maç boyunca ilk ve tek derine Fenerbahçe orta sahasının bıraktığı geniş alanlarda topla buluşuyor. İsmail 1v1 eşleştiği Efkan ile stoperler Becao ve Djiku takip etmekten çekiniyor ve pozisyon gelişiyor. 


Sowe, baskıya gelen İsmail'e orta sahadaki sayısal üstünlükle ekarte edip Efkan'ı buluyor artık Efkan önünde geniş bir alana sahip ve Osayi de alanını terk etmiş durumda. Djiku-Oosterwolde bağlantısının da kopuk olduğu gözüküyor.


Pozisyonun devamında Sowe koşuya devam ediyor. Djiku, Efkan'ı karşılamaya çıkınca Oosterwolde ile arasındaki geniş alana Efkan şut pasını bırakıyor. Sowe ve Becao ceza sahasında 1v1 artık. Sowe burada şutu tercih etti ve Becao kritik bir müdahale ile şutu blokladı.


35. dakikada bir kez daha Mert Çetin rahat şekilde top kullanacağı alana ve zamana sahip. Fenerbahçe orta sahası ile savunması arasındaki mesafe gitgide uzamış durumda. Sowe, Morutan, Chepas bu alanları hiç kullanamadı ancak başka bir takım bu ikramları geri çevirmeyebilir. Şu pozisyon alma pek çok açıdan sıkıntılı gözüküyor.


Pozisyonun devamında Ankaragücü pas yapa yapa kendi yarı sahasının ortasına gelmiş durumda. Fenerbahçe bir kez daha geniş alanlar vermiş ve Morutan artık merkeze inmiş gözüküyor. Mert Çetin top kullanabileceği opsiyon sayısı fazla. Fred, İsmail'in boşalttığı alanı fark etmiş ve dönmeye çalışıyor ancak bir kez daha kusurlu bir yerleşim görüyoruz. 


41. dakikadaki pozisyonda bu kez İsmail neredeyse stoperlerin arasında kalmış. Adam adama eşleşmeyi o kadar odaklanmış ki alanı yine bomboş kendisi anlamsız şekilde 1 fazla olan stoperlerin arasında rakibiyle eşleşiyor.  


Pozisyonun devamında yine Tolga için rahat şekilde top kullanabileceği ve opsiyonun olduğu bir anı görüyoruz. Stoperlere belki baskı yapmayabilirsiniz ancak ikincil topla buluşan orta sahaya baskı yapmamak ciddi bir sorun olabilir. 


İkinci yarıda bu kez Fenerbahçe'den doğru bir yerleşime şahit oluyoruz. İsmail muhtemelen uyarıldığı için ikinci yarıda artık alanını koruyarak başlıyor. İlk yarıda pekçok kez gördüğümüz boşluklar artık yok. 


Pozisyonun devamında top Efkan'a gelince İsmail mecburen rakibini karşılamaya gidiyor ancak boşalttığı alanda kimse yok. Burada artık Fred'in kaymaları yapması lazım ama şu an için öyle bir alışkanlığı yok gibi. Burada tek suçlu olmadığını göstermek adına iyi bir pozisyon. İsmail her ne kadar maç boyu sıkıntılı gibi gözükse de sorun Fenerbahçe orta sahasında. Kaymalar doğru yapılmamış ve çok geniş alanlar verilmiş durumda. 


50. dakikadaki pozisyonda bir kez daha Ankaragücü stoperi Mert orta sahaya yakın bir noktada çok rahat şekilde top kullanacağı zamana, alana ve opsiyona sahip. Bu yazıda defalarca dediğim gibi Fenerbahçe gibi takımlar 3. bölgede pres yapmayabilirler ancak orta blokta da bu kadar rahat top kullandırmaması lazım. 


Pozisyon devam ediyor ve 30 saniye sonra Fenerbahçe orasahası bir kez daha SOS verir halde. Bu kez Fred ve İsmail doğru işi yapmış ancak bu kez de Szymanski biraz tembel davranıp Fred-İsmail ikilisine yardımcı olmuyor ve geniş bir alan kalmış durumda. 


Fenerbahçe'yi ikinci yarıda skorun da etkisiyle önde basarken görüyoruz artık. Bu kez de Dzeko pres için hiç de hazır değil gibi duruyor. Dzeko Radakovic'e olan pas kanalını kapatamamış durumda. Burada Dzeko'nun Djokanovic'ten çekindiği düşünülebilir ancak Szymanski o açıyı kapatarak baskıya gelmiş. Mert'in Radakovic gibi bir opsiyonu var ve top oraya geçtiği anda Fenerbahçe orta sahasında büyük boşluklar göreceğiz. 


Mert topu Radakovic'e geçiriyor ve artık Radakovic'in önünde geniş hareket alanı var. Radakovic topla çıkarken İsmail uyuyor. Hem Efkan'ın hareketlendiğini görmüyor hem de kendi alanını kapatması gerektiğini unutuyor. Radakovic'in pas seçenekleri de oldukça fazla.


Fenerbahçe artık 1-0 önde ve 3.bölgede bir karşılama görüyoruz. İsmail için bir kez daha sorunlu bir görüntü. İsmail hem alanını bırakmış hem de 1v1 eşleştiği Efkan topla buluşmuş ve geniş bir hareket alanı kalmış artık. Eğer önde baskıya gidiyorsanız ya alanınızı ya da adamınız arasında net bir karar vermeniz lazım. İsmail ikisini de yapamamış gözüküyor.



Efkan topla hareketleniyor ve bir kez daha Fenerbahçe'nin verdiği alanları görüyoruz. Bu kez de ekstra olarak Cengiz'in hatasıyla Mujakic çok rahat şekilde hücuma çıkabilir durumda. İlk yarıda İrfan Can'ın bu tarz bir hatasına rastlamamıştık.




Fenerbahçe sezona en formda giren takım ve daha berabere bile kalmadı. Ankaragücü maçında ise can sıkacak şekilde bir galibiyet aldı. Rakibi orta blokta karşılama ve 3.bölgede pres gibi konularda sorunları var gibi gözüküyor. Bu sorunlar bir kez bireysel hatadan ziyade pek çok kez  olduğu için artık takım özelinde analiz edilmesi gereken konular olarak dikkat çekti. Bu maçın can sıkan tarafı özellikle İsmail Yüksek'in sırtına yüklense de yukarıda görmüş olduğumuz gibi diğer isimlerinde pek çok hatası var. Takım halinde kayma, takım boyu gibi sorunlar bu maç özelinde epey sorunlu duruyor ancak bu sorunlar tek maçlık bir konsantrasyon kaybı mı yoksa henüz yeni bir takım yeni bir hocayla birlikte gelen alışma sürecinden kaynaklı kusurlar mı veyahut temel bir sorun mu bunu zaman gösterecek. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savunma Sanatı | Catenaccio

Defansif futbol bir resim olsaydı Mona Lisa'sı "Catenaccio" olurdu. "Catenaccio" İtalyanca'da asma kilit anlamına gelmektedir. Doğuşu ve Mucidi Katenaçyo'nun doğuşu adını aldığı coğrafyada doğmadı. Katenaçyo İsviçre'de Karl Rappan tarafından bulunur. Rappan, Servette ve İsviçre Milli Takımını çalıştırmaktadır. Ancak Rappan'ın bir sorunu vardır. Takımlarının gol yemesinden şikâyetçidir ve 3-2-5 sistemine karşı olan Rappan, bu sisteme antitodunu bulmaya kararlıdır. Rappan, forvetten birer oyuncu eksilterek 1-3-3-3 sistemini ortaya çıkarttı. Lâkin bu sistemin felsefe olarak görülüp dünyayı fethetmesi biraz zaman alacaktı. Viani'nin Katenaçyosu Katenaçyonun bir felsefe halini alması adının verildiği topraklara gelmesi ile olur. Katenaçyoyu bir felsefe halini almasını sağlayan isim ise Gipo Viani'dir. Viani, Salernitana ile Serie B'de katenaçyo ile şampiyon oluyordu. Viani, takımını oldukça geriye çekiyor topu raki

Hız Tutkunları | F1 Şampiyonları

‘’İkinci bitiren birinci kaybedendir.’’   -Ayrton Senna Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein der ki: ’’ Aptallara göre insanlar; ırk, cinsiyet, milliyet, yaş, statü, renk, din ve dil başta olmak üzere 8’den fazla kategoriye ayrılırlar. Halbuki olay bu kadar komplike değildir. İnsanlar sadece 2’ye ayrılırlar: İyi insanlar ve kötü insanlar.’’  Formula 1 pilotları da ikiye ayrılır: Şampiyon olanlar ve olamayanlar. Formula 1 Dünya Şampiyonası ilk düzenlendiği 1950’den bu yana birçok pilot gördü. Fangio,Schumacher ,Senna,Prost,Brabham,Hill,Lauda,Icxy,Hunt,Hakkinnen ve birçokları ancak bunlar içinde en dikkat çekenleri kesinlikle şampiyon olanlarıdır. İşte bu şampiyonları Formula 1’in ilk düzenlediği seneden itibaren derlemeye çalıştım.

Maç Raporu | Astana - Galatasaray

Şampiyonlar Liginde 2. hafta dün start aldı. Temsilcimiz Galatasaray Kazakistan deplasmanında Astana ile 2-2 berabere kaldı. Galatasaray'ın sıkıntılı günlerin geçericeğini çok önceden yazmıştık. Transfer döneminin de ki fiyaskonun ardından sezonun aynı şekilde geçeceği aşikardı. Hamza Hamzaoğlu ve Galatasaray geçen senede kaldı. Galatasaray, geçen senede pek bir farkı yok. Tek fark, artık Muslera ütopik kurtarışlar yapıp takımı ipten alamıyor. Maça geçecek olursak ilk 45 dakika Galatasaray adına Sneijder'in şutları ve Bilal'in attığı golden başka futbol adına pek bir şey yoktu. Astana ise Galatasaray'a oranla daha derli toplu bir takım görüntüsü verdı. Özellikle Galatasaray'ın pres yaptığı dakikalarda pasla presi çok güzel kırdılar. Maksimovic, oyunu yönlendiren isimdi Astana adına. Genç oyuncu pas organizasyonlarında takımını harika yönetti. Astana adına eksi ise pasla kırdıkları presin ardından hücum bölgesinde kısır kalmalarıydı. İkinci yarıda ise bambaşka bir